|  | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  | 
								  Odchudzanie  :: Dieta zgodna z grupą krwi - Grupa krwi "0"
							 
 
								Dieta odchudzająca zgodna z grupą krwi "0" - Myśliwy
							 
								"Myśliwy"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę ?
							 
								Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z "polowaniem na zwierza", predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi "0", był więc przyzwyczajony do jedzenia mięsa. Z tego powodu osoby z grupą krwi "O" wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.
							 
								Wskazane: czerwone chude mięsoZabronione: pszenica
							 
								 "Myśliwy" - ta grupa ludzi ma skłonność do alergii, astmy, artretyzmu, zapalenia stawów, chorób wirusowych i zaburzeń krzepnięcia krwi. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy często zatrzymuje płyny w organizmie, co wiąże się z nadwagą i uczuciem zmęczenia. Wrzody, zgaga, problemy z wypróżnianiem, nowotwór jelita grubego- to typowe dla tej grupy krwi. Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania zle dobranego pokarmu, osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy "B", jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny. Pierwszy na świecie i jedyny w tego typu produktach VITAL O opracowany dla osób z tą grupą krwi, obok niezbędnych witamin i składników mineralnych jest również żródłem wielu cennych substancji pochodzących z roślin szczególnie korzystnych dla grupy "O". 
								Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu wedługdr P.J.D' Adamo :
							 
								Mięsa i drób
								Wskazane:baranina, cielęcina, jagnięcina, mięso bawołu, serce, wątróbka, wołowina, wołowina mielona.
 Unikać:bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
 
								Ryby i owoce morza
								Wskazane:aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, sieja, okoń prążkowany, płytecznik, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź.
 Unikać:barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydlaka, suma, śledzia marynowanego, tasergal, włócznik.
 
								Jaja i nabiał
								Wskazane:brak, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
 Unikać:chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.
 
								Oleje i tłuszcze
								Wskazane:olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
 Unikać:oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych.
 
								Orzechy i pestki
								Wskazane:pestki dyni, orzech włoski.
 Unikać:maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów: nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
 
								Fasole i inne rośliny strączkowe
								Wskazane:fasola aduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
 Unikać:fasoli: copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
 
								Strona12
							 |  |