oczyszczanie

:: Odchudzanie - porady
:: Produkt nr.1 TrimeX WMS
:: Produkty odchudzające
:: Ruch a zdrowie
:: Przyczny i typy otyłości
:: Oczyszczanie organizmu
:: Dieta zgodna z grupą krwi
:: Dieta rozdzielna
:: Enzymy-pomoc w trawieniu
:: Choroby a nadwaga
:: Odchudzanie - porady
:: Co można jeść po 19-tej

ZDROWE ODCHUDZANIE - OTYŁOŚĆ NADWAGA U DOROSŁYCH


Spalanie tkanki tłuszczowej - zrzucenie nadwagi

Dieta rozdzielna - odchudzająca.

"Prawidłowe komponowanie produktów spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia, stąd jego rewelacyjne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Odpowiednie łączenie produktów to narzędzie, które możesz, wykorzystać, aby zachować zdrowie. Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada, którą musisz stosować na wszelką cenę, zawsze i mieć poczucie winy, gdy ją złamiesz.

Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że jadane codzienne kanapki - chleb z wędliną, serem lub jajkiem ~ hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą- potrzebują 2 razy wiecej czasu na strawienie niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach.warzywa Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku.

Dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku - rood combining) w wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy.

Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn.

Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organiźmie na skutek niewłaściwego odżywiania.

papryczki Gdy białka - mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany -chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadane w tym samym posiłku, co jest codzienną praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwasowość. Aby to zrozumieć konieczne jest przypomnienie prostych informacji z dziedziny chemii.

Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglowodany wymagają do wstępnego trawienia ptialiną śliny, środowiska alkalicznego. Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie upośledzona.
Jest za dużo kwasu, aby skrobia została do końca strawiona i nie wystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie ptianina i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca strawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione węglowodany - fermentują, a niedotrawiony tłuszcz - jełczeje. Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.

Dr Hay opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów w 1930 roku, wyprzedzając zainteresowanie naukowców tym zagadnieniem. Przekonywał swoich pacjentów i czytelników, aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak: chleb i mięso, kurczak i ryż, ryba i ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego możemy każdy ze składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.

Strona 1 2 3

[Rozmiar: 2227 bajtów] [Rozmiar: 2227 bajtów]
Designed by.::[[noni.zdrowe ]]::