|
|
|
ZDROWE ODCHUDZANIE - OTYŁOŚĆ NADWAGA U DOROSŁYCH
Spalanie tkanki tłuszczowej - zrzucenie nadwagi
Dieta rozdzielna - odchudzająca.
"Prawidłowe komponowanie produktów spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia, stąd jego rewelacyjne działanie w
zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Odpowiednie łączenie produktów to narzędzie, które możesz, wykorzystać, aby zachować
zdrowie. Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada, którą musisz stosować na wszelką cenę, zawsze i mieć
poczucie winy, gdy ją złamiesz.
Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy
makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł,
że mieszany posiłek - mięso ze skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że jadane codzienne
kanapki - chleb z wędliną, serem lub jajkiem ~ hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą- potrzebują 2
razy wiecej czasu na strawienie niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach.
Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze mieszanym - jak na przykład
mięso i chleb - sprzyjają zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem, ogórkiem, pomidorem
itp. w drugim posiłku.
Dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku - rood combining) w wieku około 40 lat zaczął
poważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy.
Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną
Naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł
25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł
niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając się
usuwać przyczyn.
Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay stawał się coraz
zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów
kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organiźmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Gdy białka - mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany -chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadane w tym
samym posiłku, co jest codzienną praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwasowość. Aby to zrozumieć
konieczne jest przypomnienie prostych informacji z dziedziny chemii.
Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglowodany wymagają do wstępnego trawienia ptialiną śliny, środowiska
alkalicznego. Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie upośledzona.
Jest za dużo kwasu, aby skrobia została do końca strawiona i nie wystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie
ptianina i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca strawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione
węglowodany - fermentują, a niedotrawiony tłuszcz - jełczeje. Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.
Dr Hay opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów w 1930 roku, wyprzedzając zainteresowanie naukowców tym
zagadnieniem. Przekonywał swoich pacjentów i czytelników, aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak: chleb i mięso, kurczak i
ryż, ryba i ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego możemy każdy ze składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.
Strona 1 2 3
|
|