ZDROWE ODCHUDZANIE - OTYŁOŚĆ NADWAGA U DOROSŁYCH
Spalanie tkanki tłuszczowej - zrzucenie nadwagi
"Głębokie zrozumienie zasady, że: DBANIE O ZDROWIE TO DBANIE O SIEBIE może być potężnym narzędziem transformacji jeśli pobudzi Cię
do działania. Zdrowie zależy od efektywności enzymów działających w organiźmie, aktywujących wszystkie procesy biochemiczne.
Dlaczego mamy ciągły brak enzymów i musimy stosować suplementację ?
Jeśli popatrzysz na półki sklepowe, zrozumiesz, dlaczego zdrowie społeczeństwa tak bardzo się pogarsza. Większość produktów to
gotowane, przetwarzane, pieczone, konserwowane - martwe jedzenie, pozbawione witamin i przede wszystkim enzymów.
Nikt i nigdy nie powiedział, że jedzenie to jest mało wartościowe, wmawia się poprzez reklamy, że jest super zdrowe i bardzo
wygodne. Matka Natura stworzyła enzymy, aby to co urośnie w ogrodzie i na polu było dojrzałe i gotowe do jedzenia. Enzymy są
wrogami przemysłu spożywczego, który dąży do zabicia ich, aby produkty, na przykład owoce zerwane jako niedojrzałe - nie psuły się
zbyt szybko. Wszystko musi mieć jak najdłuższy termin ważności - czyli nie może zawierać enzymów.
Enzymy uszkadzane są przez długie przechowywanie, intensywne nawożenie, pestycydy, przedwczesne zbiory, rafinowanie, pasteryzację,
inżynierię biogenetyczną, sterylizację, naświetlanie izotopami. Życie z takich produktów zostało usunięte, aby mogły stać w
sklepie długo po okresie, gdy należałoby je wyrzucić !!!
Jak wyglądałoby Twoje zdrowie gdyby można było usunięte enzymy dodać z powrotem ? Czy jest to możliwe ?
Tak jest możliwe ! W Stanach Zjednoczonych i innych krajach zachodnich na większą skalę - u nas dopiero pojawiają się pierwsze
jaskółki w postaci kapsułek zawierających czynne enzymy. Połknięcie takiej kapsułki podczas gotowanego posiłku uzupełnia niedobory
enzymatyczne. Enzymy pobierane są ze źródeł naturalnych i suszone w niskiej temperaturze dla zachowania aktywności. Suplementy
enzymatyczne wspomagają trawienie, likwidują zaparcia, ułatwiają chudnięcie i tym samym poprawiają stan zdrowia."
Źrodło - Maja Błaszczyszyn "Pełnia życia"
Enzymy zawarte w pożywieniu są w 90 % niszczone w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego też mamy ciągły ich deficyt
spowodowany spożywaniem gotowanych pokarmów.
Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy
wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu.
Naturalnym źródłem enzymów są surowe warzywa, jaja, nie przetworzone mięso i ryby. Ponieważ każdy enzym bierze udział w
przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego. Jeśli któregoś enzymu jest mniej niż
potrzeba, może to doprowadzić nie tylko do zaburzeń trawienia (wzdęcia, gazy, nieregularny stolec), ale prędzej czy później także
do stanów chorobowych.
Powszechnie wiadomo, że ludzie młodzi trawią posiłki lepiej niż osoby starsze. Nic dziwnego, ponieważ procesowi starzenia
towarzyszy, oprócz wielu innych objawów, zmniejszona wydolność procesów trawienia. Przyczyn tego zjawiska jest wiele: np.
zmniejszona zdolność do żucia, wyczerpanie lub stan zapalny gruczołów produkujących enzymy.
Niedobory enzymów trawiennych w starszym wieku mogą być przyczyną często występujących nieprzyjemnych objawów, a z czasem mogą
doprowadzić do poważnych chorób. W początkowym okresie pojawiają się częste wzdęcia, świadczące o nadmiernej ilości gazów w
przewodzie pokarmowym. Kolejnym objawem jest biegunka lub zaparcia.
Przewlekłe utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do utraty
masy ciała, osłabienia, złego samopoczucia, jak również do osłabienia systemu immunologicznego. Oczywiście, zaburzenia trawienia
nie są tylko problemem osób starszych. Mogą pojawić się w każdym okresie życia, spowodowane predyspozycjami osobniczymi.
Strona 1 2
|